There are thousands of project homes still dotting our suburban landscape in all variation of condition. Many have been renovated and changed, some have been left to slowly decay and on very rare occasions we see one that is a time machine, effectively no different today than when it was built perhaps some 50 years ago. Here is such an example. We’ll leave it up to project home guru Steven Coverdale to go over this one (see below) as per his wonderful FB page (which also provided those end B&W images). The one thing we will mention is those real estate agents could knock us over with a feather with that sensational sales spiel. Close to an acre in a development hot-zone and only one vague sentence at the end about developing the site (which of course you could easily do and still keep this stunning home). Bravo Carl and Jack! We know developers will see what they want to see in any case and you have chosen to sell this residence on his pure architectural merits, not as some curious ‘retro’ artefact nor something to be knocked down immediately, recognising the value right where it belongs; on timeless design for Australian Living.

“‘Winslow/V3181’ – Project House/Service Plan. Designed by David Dalrymple for the 1968 RAIA Victorian Chapter Housing Service Competition and built by Inge Bros Pty Ltd circa 1969.

The house came first in Catagory D of the then inaugural competition (Categories were based on size) and was originally erected and displayed at Inge Bros ‘Woodgates’ Estate in Templestowe Lower. David Dalrymple was at the time of the competition, an employee of the Public Works Department. As you might remember from a previous post, he was also a rather successful competition entrant having won the 1965 competition.

The house design came in three and four bedroom variations, with two bathrooms, two living spaces, dining, and laundry. The house was designed with all living spaces at the perimeter, and the wet areas along a central spine. This allowed a high degree of site flexibility, in that it could be split in two directions depending on the fall of the land. This was particularly attractive to repetition housing companies like Inge Bros as it was most likely to suit any site a customer may own.

The house features large blade walls of face brick, that extend into the landscape and into the house respectively. The carport is either placed in front of the dining space or here elsewhere.

The plan of this house is one of the most unaltered, and looks to be very much as designed. Also the material representation, both internally and externally looks completely original too.”